- vepřová žebírka 3 kg
- lák na naložení (olej, sůl, koření)
- sůl a pepř
- česnek 1 stroužek
- barbecue + gyros koření smíchané v poměru 1:1
- řezané pivo + voda na podlévání 1 sklenice
- máslo
- brambory 2 kg
- mléko
- na oblohu: tatarka, hořčice, kozí rohy, zavařené okurky, křen
Žebírka napícháme lákem, a necháme dva dny uležet v lednici. Před pečením potřeme česnekem, okořeníme a vložíme do pekáče. Podlíváme pivem smíchaným s vodou. Pečeme na 220°C 45 min pod poklopem, poté vrchní pekáč odklopíme a pečeme do křupava 1,5 hodiny na 100-140 °C. Maso často obracíme.
Brambory uvaříme v hrnci doměkka, poté je rozšťoucháme, přidáme sůl, teplé mléko a máslo nakrájené na kousky – vše rozmixujeme. Ozdobíme petrželkou. Žebírka podáváme s hořčicí, tatarkou nebo křenem. Můžeme přidat i okurky a kozí rohy.
Zdroj: Žebírka ala Žaža s bramborovou kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zebirka-ala-zaza [On-line 25.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář