Suroviny
- mrkev 1 ks
- pórek 1 ks
- řapíkatý celer 1 ks
- olivový olej
- rybí omáčka
- sweet chilli omáčka
- rýžové papíry na jarní závitky 1 balení
- skleněné nudle 1 balení
- sůl
První omáčka:
- rybí omáčka 1 lžíce
- cukr krystal 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda 5 lžic
- oloupaná mrkev a kedlubna pár kousků
- česnek 1 stroužek
- chilli špetka
Druhá omáčka:
- cukr krystal (na karamel) 100 g
- voda 100 ml
- rybí omáčka
- koriandr
- citronová šťáva
- chillli špetka
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou zeleninu. Do větší mísy vložíme celé balení skleněných nudlí, které následně zalijeme horkou vodou, zakryjeme pokličkou a necháme pět minut stát. Scezené nudle přidáme k restované zelenině. Vzniklou směs následně zakápneme rybí omáčkou a sweet chilli omáčkou a dle chuti dosolíme. Následně necháme směs vychladnout.
Dalším krokem je příprava rýžových papírů, které po jednom namáčíme do vlažné vody a poté položíme na suchý podklad. Po minutě nám papír lehce změkne a můžeme na něj nanést vzniklou směs tak, abychom ji poté mohli jednoduše zamotat. Vzniklé závitky ještě dozlatova opatrně osmahneme na olivovém oleji a podáváme se dvěma druhy omáček, které si umícháme z uvedených surovin.
Zdroj: Zeleninové jarní závitky se dvěma druhy omáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninove-jarni-zavitky-se-dvema-druhy-omacek [On-line 11.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář