- 1150 ml mléka
- 150 ml husté smetany
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 175 g krémového sýra s bylinkami
- 600 g mražené míchané zeleniny
- 1 lžička olivového oleje
- 2 vejce
- svazek pažitky
- svazek kopru
- lžička soli
- lžička mletého pepře
Omáčka:
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- šťáva z jednoho pomeranče
- špetka bílého pepře
- 1/3 lžičky soli
- lžička sekaného kopru
Mléko a smetanu nalijeme do malého kastrůlku a zahřejeme těsně k bodu varu. Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a za stálého míchání osmahneme. Postupně přiléváme mléko se smetanou a povaříme na hustou kaši.
Do bešamelu přimícháme krémový sýr a necháme trochu vychladnout. Mezitím krátce povaříme v osolené vodě zeleninu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do bešamelu spolu s koprem, pažitkou, solí, pepřem a žloutky. Do olejem vymazaných zapékacích mističek nebo jiných formiček nalijeme do poloviny omáčku, na ni dáme scezenou povařenou zeleninu a nakonec opět zalijeme omáčkou.
Formičky zakryjeme alobalem. Vložíme je do pekáčku do poloviny naplněného vodou a pečeme pomalu v troubě při teplotě přibližně 180 °C 50 – 55 minut.
Omáčku si připravíme smícháním jogurtu, majonézy, pomerančové šťávy, soli, pepře a sekaného kopru a dáme vychladit. Hotové terinky vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a pak ještě znovu důkladně vychladit v ledničce. Poté je vyklopíme, ozdobíme koprem a na talíři přeléváme omáčkou.
Poslední tip, trik či komentář