reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zeleninové terinky

 

  • 1150 ml mléka
  • 150 ml husté smetany
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 175 g krémového sýra s bylinkami
  • 600 g mražené míchané zeleniny
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • svazek kopru
  • lžička soli
  • lžička mletého pepře

Omáčka:

  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g majonézy
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • špetka bílého pepře
  • 1/3 lžičky soli
  • lžička sekaného kopru

Mléko a smetanu nalijeme do malého kastrůlku a zahřejeme těsně k bodu varu. Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a za stálého míchání osmahneme. Postupně přiléváme mléko se smetanou a povaříme na hustou kaši.
Do bešamelu přimícháme krémový sýr a necháme trochu vychladnout. Mezitím krátce povaříme v osolené vodě zeleninu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do bešamelu spolu s koprem, pažitkou, solí, pepřem a žloutky. Do olejem vymazaných zapékacích mističek nebo jiných formiček nalijeme do poloviny omáčku, na ni dáme scezenou povařenou zeleninu a nakonec opět zalijeme omáčkou.
Formičky zakryjeme alobalem. Vložíme je do pekáčku do poloviny naplněného vodou a pečeme pomalu v troubě při teplotě přibližně 180 °C 50 – 55 minut.
Omáčku si připravíme smícháním jogurtu, majonézy, pomerančové šťávy, soli, pepře a sekaného kopru a dáme vychladit. Hotové terinky vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a pak ještě znovu důkladně vychladit v ledničce. Poté je vyklopíme, ozdobíme koprem a na talíři přeléváme omáčkou.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.