STAROČESKÁ ZELŇAČKA S KLOBÁSOU dle Ivana Vodochodského:
Potřebujeme:
- 500 g kysaného zelí,
vývar z uzených kostí,
1 kelímek zakysané smetany,
1 lžícu sádla,
1 cibuli,
2 stroužky česneku,
1 lžičku pálivé papriky,
2 lžíce mleté sladké papriky,
4 lojovaté brambory,
4 nohy paprikové klobásy,
bobkový list, nové koření
sůl, mletý pepř
Pokrájenou cibuli, česnek, slaninu a klobásu osmahneme na sádle, poprášíme paprikou, přidáme pálivou papriku a promícháme. Zelí pokrájíme, přidáme k základu, zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dochutíme kmínem a uvaříme je zvlášť – kdybychom je vařili v kyselé polévce, budou tvrdé. Uvařené brambory vlijeme i s vodou do polévky.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, krátce povaříme a podáváme.
ZELŇAČKA ZE SYROVÉHO ZELÍ (BÍLÁ):
Potřebujeme:
- 1,5 kg uzených vepřových kostí,
4 nohy domácí klobásky,
100g slaniny,
100g sušených hub,
1 hlávku bílého zelí,
2 lžíce hladké mouky,
250 ml smetany,
250 ml zakysané smetany,
6 větších moučných brambor,
2 velké cibule,
2 lžíce sádla,
5 bobkových listů,
5 kuliček celého nového koření,
8 kuliček celého pepře,
kmín,
2 lžíce cukru,
sůl, pepř
Kosti uvaříme v osolené vodě spolu s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením. Sušené houby namočíme do vody den předem. V hrnci na sádle opečeme pokrájenou cibuli, scezené houby, obrané maso z kostí a klobásy se slaninou. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě s kmínem. Zelí pokrájíme, spaříme v horké vodě a přidáme k cibulovo-masovému základu. Dochutíme kmínem, octem, cukrem a solí. Přidáme brambory včetně vody, scezenou vodu z hub a vaříme asi 20 minut. Do smetany zamícháme hladkou mouku a zavaříme do polévky. Dochutíme podle potřeby polévkovým kořením a solí.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-zelnacka-30-9-2011.html
Poslední tip, trik či komentář