reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zelňačka

STAROČESKÁ ZELŇAČKA S KLOBÁSOU dle Ivana Vodochodského:

Potřebujeme:

  • 500 g kysaného zelí,
    vývar z uzených kostí,
    1 kelímek zakysané smetany,
    1 lžícu sádla,
    1 cibuli,
    2 stroužky česneku,
    1 lžičku pálivé papriky,
    2 lžíce mleté sladké papriky,
    4 lojovaté brambory,
    4 nohy paprikové klobásy,
    bobkový list, nové koření
    sůl, mletý pepř

Pokrájenou cibuli, česnek, slaninu a klobásu osmahneme na sádle, poprášíme paprikou, přidáme pálivou papriku a promícháme. Zelí pokrájíme, přidáme k základu, zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dochutíme kmínem a uvaříme je zvlášť – kdybychom je vařili v kyselé polévce, budou tvrdé. Uvařené brambory vlijeme i s vodou do polévky.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, krátce povaříme a podáváme.

ZELŇAČKA ZE SYROVÉHO ZELÍ (BÍLÁ):

Potřebujeme:

  • 1,5 kg uzených vepřových kostí,
    4 nohy domácí klobásky,
    100g slaniny,
    100g sušených hub,
    1 hlávku bílého zelí,
    2 lžíce hladké mouky,
    250 ml smetany,
    250 ml zakysané smetany,
    6 větších moučných brambor,
    2 velké cibule,
    2 lžíce sádla,
    5 bobkových listů,
    5 kuliček celého nového koření,
    8 kuliček celého pepře,
    kmín,
    2 lžíce cukru,
    sůl, pepř

Kosti uvaříme v osolené vodě spolu s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením. Sušené houby namočíme do vody den předem. V hrnci na sádle opečeme pokrájenou cibuli, scezené houby, obrané maso z kostí a klobásy se slaninou. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě s kmínem. Zelí pokrájíme, spaříme v horké vodě a přidáme k cibulovo-masovému základu. Dochutíme kmínem, octem, cukrem a solí. Přidáme brambory včetně vody, scezenou vodu z hub a vaříme asi 20 minut. Do smetany zamícháme hladkou mouku a zavaříme do polévky. Dochutíme podle potřeby polévkovým kořením a solí.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-zelnacka-30-9-2011.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.