Suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 2 velká červená jablka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 mrkve, oloupané
- 2 cm křenu, oloupaného
- 2 lžíce sezamového nebo ořechového oleje
- 2 lžíce medu
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
- špetka drceného hřebíčku
- ½ lžičky soli
- sušené brusinky na ozdobení
Kysané zelí propláchněte, tedy pokud nemáte rádi moc kyselé (kdo to má rád – může zelí jen vyždímat a šťávu přidat do salátu nebo vypít) a nechte okapat v cedníku.
Mezitím si nakrájejte omytá jablka zbavená jádřince na kostičky (i se slupkou) a promíchejte je v míse s citronovou šťávou.
Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhaný křen, obojí předem oloupané.
Vykapané zelí nakrájejte na prkénku na menší kousky.
Vmíchejte kysané zelí a pak i olej, med, skořici, zázvor a hřebíček.
Osolte a nechte alespoň půl hodiny odležet v chladničce (ale klidně i několik hodin, chutě se krásně prolnou).
Při podávání ozdobte sušenými brusinkami.
Zdroj: Zimní salát tří vůní; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-teplo-pohodu-od-karoliny?special=773951 [On-line 25.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář