Suroviny
- brambory 1 kg
- vepřová plec nebo krkovice 1 kg
- uzené maso 1 kg
- zelená petrželka
- špek 200 g
- cibule 4 ks
- kuřecí prsa 4 ks
- cibule 4 ks
- sůl
- koření dle chuti
Maso nakrájíme na plátky velikosti dlaně. Vepřové naklepeme, osolíme, opepříme. Špek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka nebo půlkolečka. Vezmeme alobal, lehce potřeme olejem a postupně skládáme za sebou. Mezi vepřové a uzené dáváme hodně cibule, ke kuřecímu dáváme plátek špeku. Vytvoříme skládáním do velikosti štrůdlu. Maso naskládáme, z vrchu okapeme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Maso pustí šťávu, chutě se prolnou, nesmí vytéct. Takto vytvořené a zabalené dvě nohavice uložíme přes noc do lednice. Než podáváme, pečeme při 180°C asi hodinu.
Živáňskou podáváme s uvařenými brambory, omaštěnými máslem a posypanými zelenou petrželkou. (Živáňská se také může péct na jehle i s brambory).
Zdroj: Živáňská pečeně v alobalu (3 druhy masa), petrželkové brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zivanska-pecene-v-alobalu-3-druhy-masa-petrzelkove-brambory [On-line 09.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář