Ingredience
- hladká mouka 100 g
- voda 135 ml
- vejce (dle potřeby) 3 kusy
- olej 40 ml
- sůl 1 špetka
na náplň:
- mléko 320 ml
- pudink 45 g
- vanilkový cukr 1 kus
- máslo 90 g
- cukr krupice 50 g
- rum dle chuti 1 dávka
Vodu, olej a sůl přivedeme k varu. Do vařící se vody zasypeme mouku a restujeme asi 5 minut. Hotové těsto necháme lehce vychladnout a zašleháme vejce. Hmota musí být hladká bez kousků. Tu stříkáme na vymazaný plech do tvarů věnečku.
Pečeme na 210 °C asi 10 minut, poté přidáme na teplotě na 240 °C a pečeme dalších 10 minut.
Na krém přivedeme k varu 2/3 mléka s cukrem. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink. Ten nalijeme do vařící se směsi a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pudink necháme vychladnout a poté zašleháme máslo a rum.
Upečené věnce prokrojíme a naplníme. Nakonec věnečky buď potáhneme fondánovou polevou, nebo posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Žloutkový věneček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zloutkovy-venecek-na-cestu [On-line 14.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář