Suroviny
- demi glac + borovicové jehličí 50 ml
- brambory 70 g
- hřbet ze zvěřiny 150 g
- celer 70 g
- smetana 100 ml
- sůl
- pepř
- máslo na zjemnění
- muškátový oříšek
- rozmarýn
Hřbet opepříme, pomažeme olivovým olejem a přidáme snítky rozmarýnu. Maso necháme naložené v lednici. Hodinu před přípravou ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu. Zvěřinový hřbet poté zprudka z obou stran opečeme na pánvi, poté zabalíme do alobalu a vložíme do trouby. Pečemev troubě vyhřáté na 180°C, dokud maso nemá vnitřní teplotu 60-65°C. Uvnitř by mělo zůstat růžové.
Brambory a celer nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do změknutí. Pak pomocí tyčového mixéru rozmixujeme, dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zjemníme smetanou a máslem.
Hotovou omáčku demi-glace si rozehřejeme v hrnci, přidáme borovicové jehličí, necháme chvíli provařit, zjemníme máslem a přecedíme. Podáváme jako šťávu k masu.
Zdroj: Zvěřinový hřbet s celerovým purée, demi-glace s vůní jehličí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinovy-hrbet-s-celerovym-puree-demi-glace-s-vuni-jehlici [On-line 06.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář