(4 porce)
- 1 kg hovězí svíčkové
- ½ kořenu celeru
- ½ kořenu petržele
- ½ řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 ančovičky
- 1 dl jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička capari
- 1 dl koňaku
- 2 dl smetany
- 1 dl mléka
- 50 g másla
- hovězí vývar
- bobkový list
- rozmarýn
- tymián
- citronová kůra
- sůl, celý pepř
Svíčkovou očistíme a svážeme provázkem, aby z ní nevytekla všechna šťáva. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme maso, aby se zatáhlo
a získalo hnědou barvu. Poté maso vyndáme a k máslu přihodíme ančovičky. Jakmile se rozpustí, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky
a necháme chvíli restovat. Mezitím nakrájíme celer, petržel a řapíkatý celer na kostičky a vsypeme do hrnce. Jako poslední přihodíme nasekanou cibulku, zalijeme koňakem a jablečným octem, vhodíme pár kuliček capari a necháme chvíli povařit. Jakmile tekutina zhoustne, podlijeme základ hovězím vývarem, přidáme lžíci dijonské hořčice, promícháme a vrátíme ke směsi maso.
Do látkového ubrousku dáme bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře, svážeme provázkem a vzniklý uzlík vložíme do hrnce k masu. Zalijeme trochou mléka, přiklopíme pokličkou a necháme péct v troubě 50 min při 120°C.
Po upečení maso opět vyndáme z hrnce, odstraníme uzlík s bylinkami
a omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a mírně povaříme. Podle chuti osolíme.
Servírujeme plátky masa polité omáčkou, ozdobíme capari a strouhanou citronovou kůrou a podáváme s knedlíčky po italsku.
Knedlík po italsku
(4 porce)
- 400 g starého pečiva
- 4 plátky italské slaniny
- 100 g sýru typu parmazán
- 2 vejce
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na sucho v pánvi. V míse smícháme kostičky starého pečiva se slaninou, vejci a nastrouhaným sýrem. Ze vzniklého těsta vytvoříme stejně velké knedlíky (asi 10×5 cm) a uvaříme je v osolené vodě.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Svickova-po-italsku/
Poslední tip, trik či komentář