reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vánoční polínko (La Bûche de Noël)

na plát:

  • 85 g hladké mouky
    85 g cukru krystal
    85 g másla
    175 g bílků
    100 g žloutků

na krém:

  • 225 ml mléka
    75 g cukru krystal
    35 g pudinkového prášku
    250 g máslo
    100 g čokolády
    jedlé kaštany (kaštanové pyré)
    bílý rum

Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a opatrně spojíme s máslem, do kterého jsme předtím postupně zašlehali žloutky i zbývající cukr. Do vzniklé masy zlehka vmícháme prosátou mouku a hotové těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě na pečící papír. Pečeme asi 10 minut na 200 stupňů do zlatova.
Mezitím si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem přidáme zálivku z pudinkového prášku a trochy mléka, provaříme a necháme vychladit. Do zchladlého základu zašleháme povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu, a hotovým krémem potřeme upečené pláty. Přidáme na jemno nasekané jedlé kaštany, plátek pokropíme bílým rumem a stočíme do rolády, kterou uložíme do chladu. Ztuhlou roládu potřeme zbytkem krému, vidličkou napodobíme kůru stromu, a pokud z kousku druhé rolády uděláme zbytek větvičky a talíř ozdobíme chvojím, bude iluze polínka naprosto dokonalá.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/205-vanocni-polinko-la-buche-de-noel/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.