- 4 – 5 ks mořského vlka (záleží na velikosti ryb)
rozmarýn, tymián, petržel, bazalka – vše čerstvé
5 ks malých artyčoků
2 kg brambory grenaille
200 g černých oliv bez pecek
0,3 kg červené cibule
1 kg cherry rajčátek
palička česneku – dle chuti
0,3 l olivový oleje extra virgin
0,3 l bílého vína
2 ks sušených chilli papriček, citron, sůl
Mořské vlky zbavíme šupin a vykucháme je. Vyndáme z nich žábra, dobře je osolíme a prostor břicha vyplníme čerstvými bylinkami.
Brambory mezitím uvaříme do poloměkka ve slupce. Vychladlé brambory pokrájíme na půlky a smícháme je s předvařenými artyčoky, rajčaty, cibulí, olivami a čerstvou bazalkou. Vše osolíme a vložíme do pekáče na pečící papír.
Mořské vlky opečeme po obou stranách na pánvi a položíme do pekáče na zeleninu.
V malém hrnci rozehřejeme olivový olej, do kterého nadrtíme čili papričky a přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a lehce ho v oleji osmažíme. Takto připraveným ochuceným olejem přelijeme ryby i zeleninu a před pečením mořské vlky ještě podlijeme trochou bílého vína. Na závěr poklademe na vlky kolečka citrónů a pečeme v předehřáté troubě 20 – 30 minut při teplotě cca 180°C. Po upečení vlky opatrně vykostíme a maso klademe na talíře se zeleninou. Na závěr můžeme pokapat olivovým olejem a citronóvou šťávou a posypat čerstvou prtrželkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/385-peceny-morsky-vlk-se-zeleninou/
Poslední tip, trik či komentář