Ingredience
- vepřová panenka (300g/porce) 1500 g
- brambory 1500 g
- olivový olej 1 kapka
- tymián 1 špetka
- pepř a sůl 1 špetka
- na pepřovou omáčku:
- smetana (12% – 33 %) 500 ml
- pepř barevný 1 dávka
- máslo (kus) 1 kus
- hladká mouka dle potřeby 1 dávka
- parmezán 50 g
- sůl 1 špetka
Panenku odblaníme a naporcujeme přibližně na stejné kusy. Maso naložíme do oleje, pepře, soli a tymiánu a necháme v ledničce. Brambory oloupeme a uvaříme skoro doměkka, poté je dopečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. V kastrůlku si připravíme jíšku z másla a mouky, zalijeme smetanou a přidáme pepř, celé kuličky i drcený, necháme provařit a nakonec scedíme přes sítko. Omáčku poté dochutíme solí a parmezánem. Naložené maso necháme zatáhnout na rozehřáté pánvi ze všech stran, poté z každé strany necháme maso dělat jen asi dvě minuty. Mezitím si připravíme pekáč nebo pánev s poklicí, ve které budeme mít vývar, a rozehřejeme troubu na 250 °C. Orestované maso přendáme do nádoby s vývarem, přikryjeme poklicí a dáme do trouby, kde necháme přibližně pět minut dojít a povařit šťávu. Podáváme s brambory, přelité pepřovou omáčkou.
Zdroj: Vepřová panenka s pepřovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-s-peprovou-omackou [On-line 09.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář