Ingredience
- 1 kg vepřové kýty
- 20 g soli
- 1 snítka tymiánu
- 100 ml vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce medu
Maso nakrájíme přibližně na dvoucentimetrové kousky, které dáme do misky. Přidáme lístečky tymiánu, cukr, pepř a sůl. Prohněteme, přidáme med a znovu prohněte. Necháme odpočnout 24 hodin v uzavřené nádobě v lednici. Poté maso dáme do „šunkovaru“ a vaříme přibližně 2 hodiny při 80 stupních. Necháme vychladnout.
Salát z čekanky a jablek
Ingredience
- 400 g domácí šunky
- 1 ks čekanky bílé
- 1 ks čekanky červené
- Zelené jablko granny smith
- 100 g řapíkatého celeru
- 20 ml olivového oleje
- 1 snítka listové petržele
- 1 citron
- 3 lžíce zakysané smetany
- Sůl
- Pepř
Čekanku natrháme, jablko nakrájíme na nudličky a v míse smícháme. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a lístečky petržele, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou. Nakonec přidáme smetanu a promícháme.
Zdroj: Vepřová šunka se salátem z čekanky a jablek; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2179-veprova-sunka-se-salatem-z-cekanky-a-jablek/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář