Ingredience
- vepřová panenka 3 kusy
- parmská šunka 100 g
- naložené brusinky 1 sklenice
- sušené švestky 1 balení
- portské víno 100 ml
- vývar 200 ml
- brambory 1 kg
- anglická slanina 100 g
- cibulka 1 kus
- parmezán 50 g
- česnek 3 stroužky
- tymián 1 dávka
- saturejka 1 dávka
- steakové koření 1 špetka
- med 1 lžíce
- máslo 1 oříšek
- porstké víno 150 ml
- sůl a pepř 1 špetka
1. Vepřovou panenku nakrájíme na třícentimetrové špalíčky, které osolíme, okořeníme tymiánem, rozmarýnem, saturejkou a steakovým kořením. Maso neklepeme, jen upravíme dlaní a obalíme v plátcích parmské šunky. Z obou stran opečeme na oleji asi pět minut.
2. Brusinkovo-švestkové glazé: Do výpeku z masa přidáme menší sklenici naložených brusinek a nakrájené sušené švestky. Lehce osolíme, přidáme lžíci medu, portské víno, vývar, provaříme, nakonec přidáme kus másla a zahustíme solamylem, vaříme už jen krátce.
3. Šťouchané bylinkové brambory: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Mezitím si orestujeme na pánvi anglickou slaninu a cibuli. Brambory rozmačkáme, přidáme cibuli, slaninu, ořech másla, tymián, rozmarýn, utřený česnek. Promícháme.
4. Pomocí naběračky vytvoříme na plechu bramborové bábovičky, které posypeme strouhaným parmazánem a jen už krátce gratinujeme v troubě. Podáváme s panenkou a glazé.
Zdroj: Vepřová panenka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-9 [On-line 05.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář