Ingredience
- vepřové kotlety 500 g
- skopové kotlety 500 g
- brambory 600 g
- mozzarella 1 kus
- smetana na vaření 1 kelímek
- mléko 250 ml
- olej 4 lžíce
- máslo 3 lžíce
- tymián 1 dávka
- olej 1 dávka
- citronová šťáva 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Kotlety si lehce naklepeme a den předem naložíme do oleje, tymiánu a citronové šťávy. Až před přípravou maso osolíme, opepříme a okořeníme dalším oblíbeným kořením, pokud chceme, a prudce je opečeme z obou stran na oleji. Poté dáme dopéct do trouby pod alobal na 15–20 minut při 150 °C. Kotlety necháme stranou v teple a doděláme si šťávu. Výpek zalijeme třemi lžícemi vody a krátce povaříme.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chvilku je povaříme v mléce, kam jsme přidali smetanu a koření. Pokud chceme, můžeme je zahustit troškou mouky, kterou přidáme do smetany. Dobře promícháme a vaříme ještě pár minut. Formu na upečení vytřeme máslem a naplníme směsí s bramborami, každou vrstvu brambor posypeme nahrubo nastrouhanou mozzarellou a dáme do trouby, kde pečeme dvacet minut na 200 °C.
Zdroj: Jehněčí (vepřové) kotlety; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jehneci-veprove-kotlety [On-line 11.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář