Ingredience:
- 1,5 brambory
- 20 dkg slaniny
- cibule
- panenka pro 5 osob
- chřest
- 8 dkg švestkovýchpovidel
- 4 dkg sušených švestek
- 4 dkg švestek kompotovaných nebo čerstvých
- 4 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla
- sůl
- skořice
- vývar z uzeného masa
- hřebíček
- citronová kůra
- 2 dl smetany
Dáme si vařit vodu, do níž dáme celé brambory ve slupce. Vaříme je, ale nesmí být rozvařené. Až vychladnou, ostrouháme je a uděláme na pánvičce cibuli a slaninu na kostičky – restujeme dozlatova a smícháme s bramborami. Osolíme. Potom nakrájíme panenku na plátky asi 5 cm. Osolíme, opepříme, orestujeme na pánvičce 3 minuty, potom obalíme ve slanině a dáme na 20 minut do trouby. Do 0,5 l vody dáme vařit oprané švestky spolu se švestkovými povidly. Přidáme kousek skořice, hřebíček, sůl cukr, kousíček citronové kůry, zahustíme máslovou jíškou, přidáme vývar z uzeného masa, šťávu z citronu a znovu povaříme. Nakonec hustou omáčku zjemníme smetanou, ale už nevaříme. Do osolené vody dáme oloupaný chřest, vaříme 15–20 min. Chřest svážeme do slaniny a podáváme.
Zdroj: Panenka s chřestem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-s-chrestem [On-line 01.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář