Suroviny :
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule pokrájené nahrubo
- 6 stroužků česneku pokrájených na plátky
- 2 x 400 g naložených domácích rajčat
- cca 3 dcl hovězího vývaru nebo vody
- 1 malá konzerva rajského protlaku
- 1 konzerva kukuřice
- 1 konzerva bílých fazolek
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
- chilli (pokud nevaříme malým dětem)
- Další přísady jsou volitelné, podle toho, co mám zrovna doma: např. tenké kroužky chilli papričky, čerstvý koriandr, ostrá klobása, pokrájená opečená slanina
1) Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak.
Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejichž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.
2) Z kukuřice a fazolek slijte vodu a obojí přidejte do polévky. Potom přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů – tato bylinka je opravdu velmi choulostivá.
3) Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé.
Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.
Zdroj: Mexická rajská polévka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-posledni-zachrany-od-karoliny?special=773951 [On-line 11.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář