Ingredience – těsto:
- mouka 300 g
- sůl 1/2 lžičky
- studené máslo 240 g
- studená voda 3 lžíce
Ingredience – náplň:
- 5 ks velkých žlutých cibulí, oloupaných a nakrájených na menší kusy
- sůl
- pepř
- čerstvě nasekaný tymián 2 lžíce
- med 2 lžíce
- vejce 2 ks
- 200 g nivy
Nejdříve si připravte těsto. Máslo nakrájejte na kostky a dejte do elektrického mixéru. Přidejte mouku a sůl a rozmixujte. Směs na těsto vyklopte na čistou plochu, přidejte vodu a postupně prsty zpracujte na pevné a hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a aspoň na 30 minut dejte do lednice.Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vyložte s ním koláčovou formu o průměru cca 30 cm. Po vytažení z lednice těsto zatižte (např. takovým způsobem, že dáte fazole na pečicí papír, který položíte na těsto) a pečte 15 minut. Poté sundejte zatížení těsta a pečte ještě 10 minut dozlatova.Na troše oleje osmahneme cibulku doměkka společně se solí, pepřem a tymiánem. Jakmile bude cibulka měkká(cca 10 minut), stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Do vlažně cibule zamícháme nahrubo nakrájenou nivu a 2 vejce. Celou směs dejte na připravený korpus a nechte ještě 30 minut péct při 170 °C dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte.
Zdroj: Cibulový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cibulovy-kolac-0 [On-line 12.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář