Suroviny
Paštika:
- játra 400 g
- máslo 250 g
- velká cibule 2 ks
- trocha smetany na vaření
- portské víno / brandy 50 cl
- tymián
- česnek
- sůl
- pepř
Cibulová marmeláda:
- červená cibule 1 kg
- česnek 2 stroužky
- máslo 50 g
- olivový olej 2 lžíce
- cukr 60 g
- tymián
- sůl
- pepř
- červené víno 350 ml
- vinný ocet 150 ml
- portské víno 100 ml
Salát s červenou řepou:
- červená řepa 2 ks
- salá, rukola
- sůl
- pepř
- med 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
Paštiku děláme v úzkém rendlíku. Pokrájíme cibuli a dáme do hrnce, když je dohněda orestovaná, necháme rozpustit máslo.Když je máslo rozpuštěné a pění, je čas přidat játra, koření a portské.Za občasného míchání necháme vařit cca 15 minut. Pak dohladka rozmixujeme a necháme vychladnout.
Cibulová marmeláda: cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35–40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20–25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu.
Salát: řepy omyjeme, zabalíme do alobalu spolu se solí a kořením a pečeme na 180stupňů asi hodinu a čtvrt. Necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kousky a naložíme do směsi medu, octa a oleje, posolíme a opepříme. Necháme uležet a poté servírujeme promíchané se salátem.
Zdroj: Domácí paštika s cibulovou marmeládou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-pastika-s-cibulovou-marmeladou [On-line 13.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář