Potřebujeme:
Na játra:
- 500 g telecích jater
- 2 lžíce řepkového oleje (vepřového sádla)
- 1 lžičku mouky
- mletý černý pepř
- sůl
Na puky:
- 3 čekankové puky
- 1 lžíci másla
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžičku medu (nebo lžíci javorového sirupu)
- sůl
Nejdříve připravíme čekanku: puky rozkrojíme na poloviny nebo na čtvrtky – záleží na velikosti. Rozehřejeme na pánvi máslo, zakápneme troškou octa a položíme na pánev čekanku řeznou stranou dolů. Necháme chvíli restovat (5 minut), dokud nezačne čekanka zlátnout, pak přilijeme zbylý ocet a med a čekanku osolíme. Dusíme dál, aby se sladkokyselá omáčka do čekanky vpila. Když se ocet odpaří, přidáme do pánve pár lžic vody, necháme krátce provařit, omáčka se rychle redukuje. Uložíme do tepla.
Omytá játra odblaníme a nakrájíme na centimetrové plátky, dobře osušíme papírovou utěrkou a opravdu jemně poprášíme moukou. Zbylou mouku oklepeme. Na pánvi dobře rozpálíme tuk, aby se játra restovala a ne dusila. Položíme na pánev plátky jater a z každé strany je pečeme asi 4-6 minut. Když se na povrchu jater přestane objevovat růžová šťáva, jsou hotová. Po otočení játra na pánvi opepříme a osolíme.
Ke každé porci jater servírujeme tři půlky sladkokyselé čekanky a lžičku zakysané smetany (majonézy).
Zdroj: Telecí játra s čekankovým pukem; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/teleci-jatra-s-cekankovym-pukem.html [On-line 12.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář