Suroviny
- vývar 1 l
- olivový olej 100 ml
- česnek 3 stroužky
- sůl
- řapíkatý celer 1 ks
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- pepř
- bílé fazole 200 g
- brambory 2 ks
- zelenina dle vaší chuti (cuketa, brokolice, kapusta)
- rajčata
- toastový chléb
- máslo 125 g
Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli.
Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další pokrájenou zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu atd.).
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky.
Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vývarem. Vaříme dvacet minut.
Tyčovým mixérem část polévky rozmixujeme, část vrátíme, aby byla vidět původní textura.
Osolíme a servírujeme horké, posypané strouhaným parmazánem a zakápnuté olivovým olejem.
Na krutonky si nakrájíme osm krajíců toastového chleba, dáme na plech a polijeme rozehřátým máslem s česnekem. Necháme v troubě na 220 stupňů maximálně 10 minut. (je potřeba hlídat, aby se pečivo nespálilo!)
Zdroj: Zeleninová polévka s parmezánem a česnekovými krutonky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninova-polevka-s-parmezanem-cesnekovymi-krutonky [On-line 29.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář