reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí consommé s celestýnskými nudlemi

Suroviny

  • oháňka nebo hovězí kosti 500 g
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • celer 1/4 ks
  • cibule 1 ks
  • mleté libové hovězí maso 200 g
  • červené víno 150 ml
  • bílek 5 ks
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list 1 ks
  • olej
  • sůl

Kusy oháňky nebo kosti dejte na pekáč, přilijte trochu oleje, přidejte na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli. Promíchejte s divokým kořením a v troubě rozehřáté na 220°C zapečte zhruba půl hodiny.

Pekáč vyndejte z trouby, slijte přebytečný tuk a pekáč dejte na sporák. Přidejte rajský protlak a podlijte červeným vínem. Dobře promíchejte a na mírném ohni provařte, aby se odpařil alkohol. Kusy masa vyberte z pekáče a přendejte do velkého hrnce. To, co zbyde na pekáči, ještě pomalu orestujte, až se víno odpaří a zelenina zkaramelizuje. Poté obsah pekáče přidejte do hrnce k masu a zalijte studenou vodou.

Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pomalu táhnout 4-7 hodin. Poté vyndejte oháňku, vývar přeceďte a nechte vychladnout – ideálně přes noc.

K vyčištění vývaru a zesílení chuti smíchejte mleté hovězí se sněhem z bílků a tuto směs vmíchejte do studeného vývaru. Za stálého míchání přiveďte polévku k varu, poté stáhněte plamen a už bez míchání vařte asi hodinu. Poté naběračkou opatrně nabírejte vývar a přeceďte ho přes čisté plátýnko do nádoby.

Zdroj: Hovězí consommé s celestýnskými nudlemi; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-consomme-s-celestynskymi-nudlemi  [On-line 22.05.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.