reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Krůtí prsa v bylinkové krustě, opečený brambor, omáčky

Suroviny

  • krůtí prsa 1 kg
  • česnek 6 stroužků
  • petrželka 1 hrst
  • čerstvá bazalka a tymián 1 hrst
  • dijonská hořčice
  • vývar 1 hrnek
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • med 1 lžička
  • vejce 1 ks
  • slanina 50 g
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř
  • brambory 1 kg
  • koření na americké brambory

Česneková omáčka:

  • zakysaná smetana 250 ml
  • nasekaná petrželka 2 lžičky
  • česnek 6 stroužky
  • sůl
  • pepř

Švestková omáčka:

  • sušené švestky 150 g
  • rozinky 1 hrst
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • strouhaný perník

Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářez a do vzniklé kapsičky vložíme kousek slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do trouby vyhřáté na 180°C péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.

Po hodině pečení maso vyndáme, potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak je obrátíme, opět pokryjeme zbytkem bylinkové směsi a dopečeme doměkka.

Bylinková směs: Čerstvou petrželku, bazalku, tymián –celkem asi dvě hrsti bylinek – nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citronu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji lžičkou strouhanky.

Opečené brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrová kolečka a asi pět minut předvaříme v osolené vodě. V hrnku rozmícháme trochu oleje s trochou koření na americké brambory. Brambory dáme na pekáč a pomašlujeme marinádou. Pečeme na cca 180 – 200 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, před koncem pečení zapneme pro barvu horní gril. Podáváme se dvěma omáčkami.

Česneková: Z uvedených surovin a nadrceného česneku smícháme dresink.

Švestková: Sušené švestky(nejlépe bez pecek)a hrozinky zalijeme vodou (asi centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi po dvaceti minutách přidáme ořechy a vaříme dalších dvacet minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.

Zdroj: Krůtí prsa v bylinkové krustě, opečený brambor, omáčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-prsa-v-bylinkove-kruste-opeceny-brambor-omacky  [On-line 22.05.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.