GRILOVANÝ ŽLUTÝ MELOUN
Potřebujeme:
- 1 žlutý meloun
- 2 lžíce krystalového cukru
- 20 hřebíčků
Meloun neloupeme, zbavíme ho jen jader a nakrájíme na měsíčky silné 2 cm. Do každého melounového měsíčku zapíchneme ze strany slupky 3 hřebíčky. Před grilováním posypeme meloun krystalovým cukrem, aby hezky zkaramelizoval. Mřížku nejdřív potřete olejem. Grilujeme na nepříliš žhavém místě grilu a nejméně 12 cm nad ohništěm. Podáváme hned poté, kdy cukr začne karamelizovat. Báječně chutná s kořeněnou ricottovou pěnou a kopečkem vanilkové zmrzliny.
SKOŘICOVÁ PĚNA Z RICOTTY A ŠLEHAČKY
- 150 g ricotty
- 1 smetanu ke šlehání
- 2 bílky
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce cukru krupice
- špetku soli
Cukr vaříme v 1 dl vody tak dlouho, až vznikne cukrový sirup. Na závěr vmícháme skořici a necháme vychladit, potom skořicový sirup smícháme s ricottou. Zvlášť vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Našleháme smetanu dotuha. Ke skořicové ricottě zlehka vmícháme sníh a šlehačku.
Zdroj: Grilovaný žlutý meloun s dipem z ricotty s hřebíčkem a skořicí; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/grilovany-zluty-meloun-s-dipem-z-ricotty-s-hrebickem-a-skorici.html [On-line 07.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář