Suroviny
Telecí medailonky:
- telecí medailonky 10 – 15 ks
- hlíva ústřičná 500 g
- máslo 20 g
- rostlinný olej
- šalotka
- bílé víno
- citron
- smetana
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek 1 špetka
Šafránové rizoto:
- rýže arborio 200 g
- šafrán 1 špetka
- suché bílé víno 50 ml
- dobrý vývar 500 ml
- šalotka
- čerstvé máslo 30 g
- parmazán
- sůl
Slaninové brambory:
- brambory 500 g
- cibule 1/2 ks
- anglická slanina 100 g
- máslo 20 g
- sůl
Telecí medailonky: Telecí medailonky z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen necháme maso chvilku při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím si nahřejeme pánev, hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne.Přilijeme asi deci bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.
Risotto: Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme rýži (nepropranou!) a ještě krátce restujeme. Poté přidáme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit. Pak už jen postupně po troškách podléváme vývarem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 15 až 18 minut – rýže musí zůstat tzv. „na skus“. Před podáváním zjemníme kouskem čerstvého másla, dochutíme a vmícháme strouhaný parmazán.
Slaninové brambory: Brambory uvaříme, lehce „rozšťoucháme“, cibulku a slaninu na kostičky opečeme do křupava, vmícháme spolu s máslem do vařených brambor, dle potřeby dosolíme a servírujeme.
Zdroj: Telecí kotletka s omáčkou z hlívy ústřičné; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-kotletka-s-omackou-z-hlivy-ustricne [On-line 10.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář