Suroviny:
- 4 lžíce ječných krup
- 1 -1,5 l vývaru z vepřového kolena
- 4 střední brambory
- špetka drceného kmínu
- 1 lžíce másla
- 1 velká cibule nebo 2 menší, na kostičky
- 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
- ½ ostřejší klobásy, na kolečka
- 7 stroužků česneku
- 4 lžíce smetany 33%
- sůl a čerstvě mletý pepř
- malý svazek pažitky
Kroupy si namočte 30 minut předem do studené vody. Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit přisypejte kroupy, ze kterých jste předem slili vodu a propláchli je. Vařte cca 20 minut. Oloupejte a očistěte zeleninu. Když začnou kroupy měknout, přidejte k nim na kostičky nakrájené brambory a kmín. Mezitím si na másle osmahněte dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte i nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě několik minut opékejte a vmíchejte do polévky. Přidejte i kolečka klobásy a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, přidejte smetanu, podle chuti sůl a pepř, a nechte přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte pažitkou.
Prima tip: Kroupy, i když jsou předem namočené, vstřebají část vývaru. Podle potřeby ho tedy přilijte a nebo dolijte polévku vodou.
Zdroj: Bílá ovarová česnečka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni [On-line 05.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář