Suroviny
- cukr krystal 275 g
- solamyl 75 g
- máslové sušenky 185 g
- máslo 90 g
- vejce 3 ks
- šťáva ze 3 citronu 1 l
- pomerančový džus 180 ml
- máslo 80 g
- kůra z 1 citronu
Sušenky rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs natlačíme do kulaté pečící formy, kterou dáme na půl hodiny odležet do lednice. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. V hrnci si smícháme 110g cukru se solamylem, zalijeme džusem a čtvrtlitrem vody a vaříme jako pudink, až to zhoustne. Sundáme z plamene a přidáme studené máslo a tři žloutky a nastrouhanou kůru. Směs necháme odstát asi 10 minut a poté nalijeme na těsto. Dáme na dvě hodiny odležet do lednice. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháváme zbylý cukr. Sněhem ozdobíme koláč a dáme zapéct do trouby na vrchní plamen, aby byl vrch trošku do zlatova.
Zdroj: Tarte au citron merinquee; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tarte-au-citron-merinquee [On-line 06.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář