4−8 porcí
- 8 křepelek
- 8 plátků zauzené slaniny
- 8 snítek tymiánu
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- 4 cibule
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- 250 ml bílého vína
- 400 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 80 g másla
- citronová šťáva
Křepelky zdrezírujeme (na jednom stehýnku prořízneme kůži a protáhneme druhé), dovnitř vložíme snítku tymiánu, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Křepelku obalíme plátkem slaniny.
Nahrubo nakrájenou cibuli a koření vložíme do pekáče, navrch naskládáme křepelky, podlijeme vínem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C, nejprve zaklopené, když jsou křepelky měkké, odklopíme a dopečeme do zlatavé barvy.
Poté křepelky vyjmeme, uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, zamícháme, zavaříme a zredukujeme na omáčkovou konzistenci a propasírujeme.
Hotovou šťávu zjemníme máslem a dochutíme citronovou šťávou.
Pečené křepelky podáváme s opékanými brambory nebo bramborovou kaší a přeléváme šťávou.
Zdroj: Křepelky na divoko; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1674-krepelky-na-divoko/ [On-line 26.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář