Suroviny
- mladý hrášek (lze požít mražený) 500 g
- smetana ke šlehání 30 % 1 ks
- olivový olej
- máta 5 snítek
- sůl
- pepř
Do hrnce si dáme vařit asi dva litry vody. Když voda vře, přisypeme na pět minut hrášek. Ten pak slijeme přes cedník a necháme odpočinout. Mezitím si v robotu nebo v hmoždíři nachystáme mátový olej – olivový olej buď rozmixujeme s mátou v robotu, nebo částečně rozetřeme v hmoždíři. Pak hrášek rozmixujeme dohladka, pokud se nám nezdaří zcela jemná konzistence, krém ještě propasírujeme. Hladký krém vrátíme do čistého hrnce a ohříváme na mírném ohni, přidáme 250 ml smetany. Na závěr krém jemně osolíme. Na talířích polévku ještě pokapeme mátovým olejem a ozdobíme snítkou máty.
Zdroj: Hráškový krém se smetanou a mátovým olejem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskovy-krem-se-smetanou-matovym-olejem [On-line 04.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář