Suroviny
Korpus:
- hladká mouka 150 g
- holandské kakao 2 lžíce
- třtinový cukr 45 g
- máslo 100 g
Krém:
- čerstvý krémový sýr 400 g
- jemné arašídové máslo 195 g
- třtinový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání 125 g
Na ozdobu:
- třtinový cukr 220 g
- nasekané arašídy 90 g
- zakysaná smetana 240 g
- šlehačka 180 g
- moučkový cukr 2 lžíce
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejdřív si připravte korpus: propracujte mouku, kakao, cukr a máslo a směs natlačte do koláčové formy o průměru 24 cm. Lžící uhlaďte a pečte 15 minut – těsto se propeče, ale shora je ještě měkké. Nechte vychladnout.
Troubu stáhněte na 150°C. Sýr a arašídové máslo šlehejte asi pět minut do krému. Pak zašlehejte oba cukry a vejce – jedno po druhém. Nakonec přilijte smetanu. Směs rozlijte na předpečený korpus a pečte 45– 50 minut do zpevnění. Nechte vychladnout.
Teplotu v troubě zvyšte na 200°C. Arašídy rozprostřete na plech, zasypte je cukrem a pečte 20–25 minut, až se cukr rozpustí na karamel. Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a ztuhlou směs poté rozlámejte na kousky a griliáš rozmixujte v mixéru nahrubo.
Vyšlehejte sladkou a zakysanou smetanu s cukrem dotuha. Koláč ozdobte šlehačkou a posypte připraveným griliášem.
Zdroj: Alla fin fine; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/alla-fin-fine [On-line 11.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář