Suroviny
- tymián
- stehna z kuřete nebo králíka 5 ks
- pepř
- mrkev 4 ks
- cibule 1 ks
- petržel 2 ks
- střední celer 1 ks
- bobkový list 2 ks
- máslo na osmažení zeleniny
- portské víno 60 ml
- vývar 0,5 l
- orestované mandle 30 g
- sůl
Bramborové pyré
- smetana dle potřeby
- pečená zeleninová směs, v níž se peklo maso
- sůl
- brambory 5 ks
- máslo 50 g
Bylinková polenta
- instantní polenta 1 hrnek
- mléko 2 hrnky
- sůl
- sušené bylinky (provensálské, bazalka, tymián) 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- čerstvě strouhaný parmezán 1 lžíce
Den předem si naložíme maso do směsi kořenové zeleniny, kterou nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Po odležení masa jej podlijeme vývarem, vínem. Směs dochutíme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem. Vložíme do trouby vyhřáté na 140°C a pod alobalem pečeme asi tři hodiny. Před závěrem pečení přelejeme výpek na pánvičku a zredukujeme jej na polovinu.
Zeleninu z pečení přimícháme k uvařeným bramborám se směsí másla a smetany – vše dochutíme a rozmixujeme.
Polentu uvaříme dle pokynů na obalu. Ohřejeme mléko a do něj vsypeme polentu a mícháme do zhoustnutí. Poté dochutíme solí, bylinkami, olivovým olejem a parmazánem. Hmotu vylejeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak ostrým nožem nakrájíme na hranolky a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 40 minut.
Maso servírujeme s kaší a polentou, přelité zredukovanou omáčkou a dozdobené orestovanými mandlemi.
Zdroj: Pečené stehno na mandlích a víně, bramborové pyré s kořenovou zeleninou, bylinková polenta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-stehno-na-mandlich-vine-bramborove-pyre-s-korenovou-zeleninou-bylinkova-pol [On-line 03.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář