Suroviny
- bílé víno 100 ml
- vepřová játra 1 kg
- máslo 250 g
- cibule 2-3 ks
- česnek 5 stroužků
- sůl
- portské víno 1-2 lžíce
- rohlíky 2 ks
- mléko 200 ml
Domácí houstičky
- polohrubá mouka 500 g
- droždí 1 kostka
- mléko 250 ml
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- Hera 50 g
- vejce 2 ks
- tuk na vymazání plechu
Do většího kastrolu dáme máslo, necháme je zpěnit, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou necháme zesklovatět, a přidáme játra pokrájená na malé kousky. Smažíme čtvrt hodiny za stálého míchání, ke konci přidáme nastrouhaný česnek, podlijeme portským vínem a necháme vypařit alkohol. Osolíme, odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Rohlíky namočíme do mléka, přidáme deci bílého vína, poté vložíme vše do mixéru, přidáme máslo a vše rozmixujeme i se šťávou ze smažení. Naservírujeme do mističek a dáme zchladnout.
Na domácí houstičky mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí (šálek vlažného mléka, cukr a lžička mouky). Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, jedno rozšlehané vejce, promícháme a vypracujeme hustší těsto. Těsto vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout, poté upleteme housky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, ještě necháme chvilku kynout, pak potřeme druhým rozšlehaným vejcem, dle libosti posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Zdroj: Paštika krále Klacka a domácí houstičky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-krale-klacka-domaci-housticky [On-line 16.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář