Suroviny
- kořenová zelenina
- špek
- vepřová panenka
- smetana ke šlehání 200 ml
- polohrubá mouka 4 lžíce
- sůl
- pepř
- máslo
- nové koření
- bobkový list
- citronová šťáva
- brusinky
- šlehačka
Houskouvý knedlík
- polohrubá mouka
- rohlík
- vejce
- sůl
- mléko
- droždí
Vepřovou panenku osolíme, kořenovou zeleninu omyjeme, oškrabeme a nakrájíme na kostičky. Na másle osmahneme nejdřív maso, po chvíli přidáme kořenovou zeleninu, nové koření a celý pepř. Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne. Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů C a pečeme jednu hodinu. Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme asi čtyři lžíce polohrubé mouk a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou.
Houskový knedlík: Rohlík nakrájíme na kostičky, přidáme polohrubou mouku, vejce, mléko s droždím a osolíme. Necháme kynout v teplém místě asi 30 minut. Poté vytvoříme šišky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Po uvaření vyndáme a propícháme vidličkou, aby se odpařila přebytečná pára.
Zdroj: Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-s-houskovym-knedlikem [On-line 16.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář