4 porce
- 800 g vepřové panenky
- 8 plátků anglické slaniny
- olivový olej
- chilli
- snítka rozmarýnu
- sůl
Panenku očistíme a pěknou středovou část podélně nakrojíme, vložíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Panenku opečeme z obou stran na olivovém oleji.
Přemístíme do pekáčku, zlehka ochutíme chilli, přiložíme lístky rozmarýnu a dopečeme při 180 °C asi 10 minut. Nakrájíme na plátky a osolíme. Podáváme se švestkovou omáčkou a šťouchaným bramborami.
švestková omáčka
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml vody
- 150 ml portského vína
- 4 lžíce švestkových povidel
- hrst sušených švestek
- chilli
- mletý pepř
- citronová kůra
- odvar ze skořice
- sůl
Doporučujeme uvařit před samotnou přípravou masa.
V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme vodou a portským vínem, vmícháme povidla, pokrájené sušené švestky, ochutíme chilli, mletým pepřem, citronovou kůrou, odvarem ze skořice a solí.
Za průběžného míchání vaříme 20 minut.
Zdroj: Anglickou slaninou plněná vepřová panenka se švestkovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1353-anglickou-slaninou-plnena-veprova-panenka-se-svestkovou-omackou/ [On-line 30.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář