4 porce
- 8 artyčoků
- 4 rajčata
- voda
- citronová šťáva
várka na uvaření artyčoků
- voda
- tymián
- stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
Artyčoky očistíme a vykrojíme středy – tzv. srdíčka, která vkládáme do vydatně citronované vody, aby nám nezhnědla.
Artyčoky vaříme 10−15 minut ve vodě s tymiánem, stroužkem česneku, olejem a solí.
Rajčata nařízneme na špičce do kříže, na pár vteřin vložíme do vroucí vody, ihned zchladíme a oloupeme. Rozkrojíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na měsíčky.
Petrželové máslo
- 150 g másla
- hrst sekané plocholisté petržele
- 1 citron
- sůl
Do horkého rozpuštěného másla vložíme nasekanou petrželku, vmícháme citronovou kůru, osolíme, vložíme připravená rajčátka, zlehka promícháme a zakápneme citronovou šťávou.
Na talíř servírujeme uvařené artyčoky, doplníme rajčátky a zakápneme petrželovým máslem.
Zdroj: Artyčoky s rajčátkem a petrželovým máslem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1597-artycoky-s-rajcatkem-a-petrzelovym-maslem/ [On-line 23.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář