Ingredience
australský jablkový koláč:
- jablka 1 kg
- máslové sušenky 200 g
- vanilkový cukr 1 kus
- skořice 1 lžička
- rozinky 1 hrst
- smetana ke šlehání 1 kus
vanilková zmrzlina:
- mléko 200 ml
- šlehačka 200 ml
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 5 kusů
- cukr 130 g
Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme je do zapékací misky, posypeme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a vše promícháme. Po povrchu posypeme rozdrcenými máslovými sušenkami.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Podáváme s ušlehanou šlehačkou.
vanilková zmrzlina:
Mléko spolu se smetanou a omytým a rozříznutým vanilkovým luskem dáme ohřát do hrnce, ale stáhneme ihned ze sporáku, když dosáhne k varu. Necháme chladnout a mezitím si utřeme žloutky s cukrem do jemné směsi, přidáme vychladlé mléko bez vanilky. Znovu směs ohřejeme do mírného zhoustnutí, neměla by se vařit! Stáhneme ze sporáku a necháme vychladit. Obsah prolijeme cedníkem do zmrzlinového stroje – po půl hodině je zmrzlina hotová. Přendáme ji do vhodné nádoby a uložíme do mrazničky
Zdroj: Australský jablkový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/australsky-jablkovy-kolac [On-line 16.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář