Suroviny
- vepřová kýta 500 g
- rajče 1 ks
- salátová okurka
- paprika 1 ks
- čínské zelí
- koření na gyros nebo grilovací koření
- provensálské koření
- česnek 1 stroužek
- malá cibule 1 ks
- kari koření
- zakysaná smetana nebo bílý jogurt 2 kelímky
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- pepř
- olej 1 lžíce
Na balkánský chléb (lepinje):
- hladká mouka 2 hrnky
- bílý jogurt 1 kelímek
- sůl 1 lžička
- prášek do pečiva 1 lžička
Maso nakrájíme na malé kousky, přisypeme koření na gyros, sůl, pepř, trošku oleje, promícháme a dáme asi na hodinu do lednice. Mezitím si do misky nakrájíme zeleninu. Maso opečeme zprudka na troše oleje.
Připravíme si dresink: smícháme jogurt nebo zakysanou smetanu s provensálským kořením, kari a cukrem. Přidáme rozmačkaný česnek a promícháme, dáme vychladit do lednice.
Na balkánský chléb smícháme mouku, prášek do pečiva, jogurt a trošku vody. Pokud je těsto příliš tuhé,zředíme ještě vodou. Z těsta vytvoříme placičky ve velikosti menšího talířku, vysoké asi centimetr. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů na pečicím papíru asi 15-20 minut.Vyndáme a zabalíme do vlhké utěrky, aby placky neztvrdly. Pak je rozkrojíme bud‘ napůl, nebo odkrojíme vršek a naplníme je opečeným masem, zeleninou a prolijeme dresinkem. Podáváme.
Zdroj: Balkánský chléb plněný masíčkem z kýty; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/balkansky-chleb-plneny-masickem-z-kyty [On-line 09.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář