Suroviny
- vepřové ramínko s kůží 2 kg
- mrkev 1 ks
- pórek 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- pivo 1 láhev
- zakysaná smetana 2 lžíce
- trochu sádla
- sůl
- pepř
- sladká červená paprika
- bramborový škrob (solamyl)
Bavorské knedlíky z vařených brambor, plněné kruto
- brambory 1 kg
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 100 g
- sůl
- krutony z bílého pečiva
Maso omyjeme, osušíme, nasolíme a opepříme. Pomažeme červenou paprikou všechny strany kromě kristy (kůže).
Na pekáči s rozpáleným sádlem osmahneme maso ze všech stram kromě krusty a dáme je do pekáče krustou (kůží) dolů, podlijeme pivem a krapet vody a dáme do vyhřáté trouby péct na půl hodiny. Poté vyjmeme maso, nakrájíme krustu (kůži) na čtverečky, osolíme, okmínujeme, pomažeme česnekem, dáme opět kůží dolů a pečeme asi hodinu. Nesmíme zapomenout maso kontrolovat a podlévat pivem! Po hodině maso obrátíme, pomažeme paprikou a česnekem a do menšího kastrolku odlijeme šťávu, aby byla kůžička křupavá. Vrátíme zpět do trouby a můžeme zapnout gril na 3-5 minut. Omáčku provaříme a podle potřeby zahustíme škrobem.
Pečeni podáváme s knedlíkem, červeným a bílým zelím. Brambory na bavorské knedlíky oloupeme a uvaříme den před zpracováním. Na druhý den přidáme do prolisovaných brambor vajíčko, sůl a postupně i mouku. Zpracujeme těsto, mokrýma rukama koulíme větší kuličky, kdy do středu vymáčkneme malou dírku a do ní dáme do ni asi 2-3 krutony, zavřeme dírku a znovu vytvarujeme kouli. Koule vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
Jako příloha je vhodné domácí nebo kupované červené zelí, připravené svým obvyklým oblíbeným způsobem.
Zdroj: Bavorská pečeně s křupavou krustou podávaná s bavorským knedlíkem a červeným zelím; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bavorska-pecene-s-krupavou-krustou-podavana-s-bavorskym-knedlikem-cervenym-zelim [On-line 03.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář