- 1 kg hovězí svíčkové
0,1 l oleje na smažení
0,1 kg másla
- rozmarýn, tymián, česnek, sůl, pepř
- omáčka
- 1-2 lžíce octa, 1 dcl bílého vína, 2 žloutky, 300 g másla, 2 malé cibule, lžička drobně nasekaného estragonu, šťáva z půlky citronu, cayenský pepř, sůl
Střední část pravé svíčkové očistíme, odblaníme a nakrájíme cca 2 cm vysoké plátky. Ty osolíme a opepříme a pak zprudka osmahneme z obou stran na pánvi. Na závěr přidáme na pánev bylinky, česnek a máslo. Pak steaky přeložíme na pekáček, přelijeme výpekem z pánve a dáme je dopéct do trouby na 7 až 10 min. při teplotě 180 C.
Bernská omáčka
Velmi jemně nakrájenou cibuli zalijeme octem a vínem a rychle svaříme, až se odpaří polovina tekutiny. Redukci přecedíme, přidáme žloutky a ve vodní lázni vyšleháme do pěny. Pěnu odstavíme a všleháme do ní postupně rozehřáté máslo. Přidáme estragon a dochutíme solí, pepřem a citonovou šťávou. Hotové steaky přelijeme omáčkou a podáváme s domácími hranolkami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/409-beafsteak-z-prave-svickove-s-bernskou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář