- hovězí svíčková 1 kg
- olej na smažení 1 dávka
- máslo 100 g
- rozmarýn 1 špetka
- tymián 1 špetka
- česnek 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
Bernská omáčka
- bílé víno 150 ml
- žloutky 2 kusy
- máslo 300 g
- malé cibule 2 kusy
- sušený estragon nebo čerstvý 1 lžička
- šťáva z půlky citronu 0.5 kusu
- cukr a sůl dle chuti 1 špetka
Americké brambory
- brambory 1 kg
- máslo 1 dávka
- olej 1 dávka
- směs koření na americké bramboy 1 špetka
Salát
- salát lola rosso 1 kus
- balzamikový ocet 1 dávka
- anglická slanina 100 g
- ocet 1 dávka
Maso očistíme a nakrájíme na dvoucentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a zprudka je osmahneme z obou stran. Na závěr přidáme bylinky, česnek a máslo. Výpek a maso přendáme do pekáčku a před podáváním dopečeme v troubě 10minut na 180 stupňů.
Na bernskou omáčku zalijeme jemně nakrájenou cibuli vínem a rychle svaříme, až se odpaří polovina tekutiny. Přecedíme, přidáme žloutky a ve vodní lázni vyšleháme do pěny. Pěnu odstavíme a všleháme do ní postupně rozehřáté máslo. Přidáme estragon a dochutíme pepřem a citronovou šťávou, solí a cukrem. Můžeme ještě zvýraznit chuť výpekem z masa.
Brambory uvaříme v hrnci do poloměkka i se slupkou. Vychladlé nakrájíme na větší kousky, ty dáme do pekáče, polijeme asi osminkou másla se směsí a trochou oleje a zapečeme v troubě na 200 stupňů do křupava.
Na salát potřebujeme druh lola rosso, kvalitní balzamikový ocet a 100 g anglické slaniny, kterou pokrájíme na plátky a usmažíme. Salát natrháme na kousky, postříkáme octem a posypeme a zalijeme opečenou slaninou. Promícháme, dochutíme.
Zdroj: Beefsteak z pravé svíčkové; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/beefsteak-z-prave-svickove [On-line 11.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář