Suroviny
- mouka 1 lžíce
- polévková zelenina 1 balení
- hlava, kosti a vnitřnosti z králíka 1 ks
- vývar 0,5 l
- pažitka nebo petrželová nať na ozdobu
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 4 kuličky
- mletý kmín špetka
- sůl 1 lžička
- polévkové koření bez glutamátu 1 lžička
- zakysaná smetana (20%) 1 ks
Do tlakového hrnce nalijeme vývar, vložíme omyté kosti a vnitřnosti a dolijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Jakmile se začne voda vařit, sesbíráme pěnu. Přidáme očištěnou zeleninu a koření. Necháme pod poklicí vařit cca 45 minut. Až bude maso měkké, přecedíme vývar přes cedník.
Metličkou rozmícháme zakysanou smetanu v troše vody s moukou. Vývar dáme mírně vařit a přiléváme směs ze smetany a mouky, stále mícháme. Vaříme ještě deset minut. Po vypnutí přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané maso a na kostičky nakrájenou mrkev z vývaru. Polévku ozdobíme petrželkou a pažitkou.
Zdroj: Bílá polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bila-polevka [On-line 07.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář