- přední hovězí maso s morkovou kostí 400 g
- polévková zelenina: mrkev, celer,petržel 1 dávka
- sůl, pepř na dochucení 1 špetka
- sýr pecorino nebo parmazán na posypání 1 dávka
Domácí nudličky
- hrubá mouka 100 g
- vejce 1 kus
- olivový olej 1 lžíce
- voda dle potřeby 1 dávka
- sůl 1 dávka
Omyté maso vložíme do hrnce a zvolna vaříme několik hodin, nebo cca hodinu v papiňáku. Teprve potom přidáme sůl a zeleninu a vaříme další čtvrt hodinu. Zeleninu a maso vyndáme, vývar přecedíme. Libovou část masa a mrkev nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru. Před podáváním do horké polévky přidáme zvlášť vařené nudličky a najemno strouhaný sýr.
Posolenou mouku s vejcem a olejem zpracujeme v těsto na domácí nudle, které necháme nejméně hodinu odležet zabalené ve folii, aby neoschlo. Může být i do druhého dne. Potom vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku, kterou necháme oschnout. Následně nakrájíme tenké nudličky. Kdo má strojek na nudle, zpracuje těsto na strojku. Nudle uvaříme v osolené vodě „na zkus“ asi dvě minuty, hned scedíme a propláchneme je studenou vodou. Přidáme do vývaru.
Zdroj: Brodo con tritato; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/brodo-con-tritato [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář