Ingredience
- kvalitní tmavá čokoláda 200 g
- máslo 200 g
- vejce 3 kusy
- krupicový cukr 150 g
- sůl 1 špetka
- mandle 100 g
- hladká mouka 5 lžic
- prášek do pečiva 1 lžička
- zakysaná smetana 200 g
- pomeranč (nejlépe v bio kvalitě, chemicky neošetřený) 1 kus
1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a lžičkou vody. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli. Do chladnoucí čokolády vmícháme nejprve žloutkovou pěnu a pak drcené mandle s moukou a práškem do pečiva. V závěru opatrně přidáme bílkový sníh. Těsto rozetřeme do kulaté dortové formy na pečicí papír a pečeme při 180 stupních maximálně dvacet minut.
2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nastrouhanými proužky pomerančové kůry a podáváme v misce zvlášť ke každé porci dortu, který by měl zůstat uvnitř vláčný.
Zdroj: Brownies; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/brownies-1 [On-line 19.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář