- Sýrová roláda se zeleninovým salátem
- Zeleninový salát
- Pohádkový špíz
- Bramborové dukátky
- Krtek domácí
- Sváteční punč
Sýrová roláda se zeleninovým salátem
- 12 plátků tvrdého sýra
- 200 g šunky
Pomazánka
- 130 g pomazánkového másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2 vejce uvařená natvrdo
- proužky červené papriky
Nejdřív důkladným rozmícháním všech surovin připravíme pomazánku. V případě potřeby osolíme a opepříme. Pak na plech položíme kus alobalu a naskládáme plátky sýra tak, aby se asi jedním centimetrem překrývaly. Vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a počkáme, až se sýr spojí. Vytáhneme z trouby a i s alobalem stáhneme z plechu na vál. Sýr pokryjeme plátky šunky, rozetřeme na něj pomazánku a na kraj položíme kousky papriky. Pomocí alobalu svineme do rolády, celou ji do alobalu zabalíme a dáme ztuhnout do ledničky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrova-rolada-se-zeleninovym-salatem [On-line 9.3.2011], citace
Zeleninový salát
- 1 ledový salát
- 3 rajčata
- 2 papriky
- svazek ředkviček
- 1 kedlubna
- 2 mrkve
Zeleninu nakrájíme na kostky, přidáme lžíci olivového oleje, lžíci krystalového cukru, sůl, pepř a promícháme.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrova-rolada-se-zeleninovym-salatem [On-line 9.3.2011], citace
Pohádkový špíz s bramborovými dukátky
- 500 g hovězího masa
- 500g vepřového masa
- 500 g kuřecího masa
- 1 balení cherry rajčátek
- 3 papriky
- 2 cibule
- 300 g anglické slaniny
- 300 g sušených švestek
Nakrájíme vše na kostičky, švestky zabalíme do anglické slaniny a napichujeme střídavě zeleninu a maso.
Marináda: 150 ml červeného vína, trošku chilli, 3 lžíce oleje, koření na masa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice.
Špízy potřeme připravenou marinádou a necháme dvě hodiny odležet. Po odležení orestujeme na oleji, podlejeme vodou, troškou vína a dusíme doměkka.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pohadkovy-spiz [On-line 9.3.2011], citace
Bramborové dukátky
- brambory na plech
- 2 lžíce másla
- 2–3 stroužky česneku
- sůl
Brambory ve slupce dobře omyjeme a osušíme. Nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm a naskládáme je těsně vedle sebe na plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečené brambory sesypeme do mísy a promícháme s česnekovým máslem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pohadkovy-spiz [On-line 9.3.2011], citace
Krtek domácí
Těsto
- 320 g hladké mouky
- 180 g cukru
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
Stracciatellový krém
- 250 g tvarohu
- 2 zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády na vaření
- 1 vanilkový cukr
- uvařený pudink
- 5 banánů
Pudink
- 250 ml mléka
- ½ balíčku vanilkového pudinku
- 4 lžíce cukru
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu, do které po částech zašleháme olej a mléko. Potom smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a také zašleháme do těsta. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Dáme péct na 30 minut při teplotě 160 °C.
Smícháním všech ingrediencí si připravíme krém. Když je těsto upečené a vychladlé, vydlabeme vnitřek. Co jsme vydlabali, dáme bokem. Podélně rozkrájíme banány a položíme je na vydlabaný korpus. Na banány naneseme krém a zasypeme jej vydlabaným těstem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krtek-domaci [On-line 9.3.2011], citace
Sváteční punč
- 250 ml jablečného džusu
- 250 ml červeného vína
- 100 ml rumu
- 100 ml vody
- 3 lžíce krystalového cukru
- 4 hřebíčky
- kousek celé skořice
- 1 jablko
Džus, vodu, víno a rum smícháme. Přidáme cukr, hřebíčky, skořici a vše pomalu zahřejeme. Nevaříme! Do každé sklenice vložíme kolečko jablka a zalejeme punčem (bez hřebíčku a skořice).
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krtek-domaci [On-line 9.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář