Suroviny
- brambory 1 kg
- zeleninový vývar nebo kostka
- anglická slanina 150 g
- šunka 150 g
- vejce 2-3 ks
- chilli špetka
- bobkový list 3 ks
- nové koření 6-8 kuliček
- pepř 6-8 kuliček
- červená paprika mletá
- česnek 5-7 stoužků
- tvrdý sýr typu eidam
- domácí krutony
Brambory očistíme a nakrájíme na kostky – část na menší a část na větší. Přidáme bobkový list, nové koření, kuličky pepře a necháme pozvolna vařit tak, až se nám brambory lehce rozvaří. Částečně rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, kterou jsme si na pánvi orestovali společně s částí na nudličky nakrájené šunky, můžeme použít i jeden česnek. Dolijeme vývarem a ještě provaříme, aby se nám chutě propojily. Dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou – vše po špetkách, přidáme prolisovaný česnek a zašleháme vajíčko. Na závěr přidáme česnek, chilli a zbytek šunky – povaříme již opravdu krátce, aby se nám nevytratila chuť česneku. Při servírování přidáme nastrouhaný sýr a opečené krutony, popř. toust.
Zdroj: Česneková polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vakoneces-kalevpo [On-line 06.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář