Suroviny:
- 4 žloutky
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- šťáva ze dvou menších citronů
- 400 ml smetany ke šlehání
- Na ozdobu:
- drobné barevné sezónní ovoce, větší kusy pokrájené
- 1 lžíce medu
- hrst malých lístků meduňky nebo máty
- strouhaná kůra z bio citronu na ozdobu
V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem. Pak do směsi vmíchejte citronovou kůru a šťávu, misku postavte do většího hrnce s troškou horké vody a šlehejte, dokud žloutky nezhoustnou – voda v lázni by se neměla prudce vařit, jinak se vám vajíčka srazí. Postupujte tedy pomalu a na mírném plameni, bude to trvat kolem deseti minut (začínejte opatrně na mírném plameni – když budete pěnu dělat potřetí, budete už mazák a budete vědět, co si můžete dovolit – pak to půjde rychleji). Když uvidíte, že se vám vytvořil hebký krém, máte hotovo. Pak misku vyndejte z vodní lázně a ještě občas prošlehejte, než směs zchladne. Bude pak ještě o něco pevnější.
Pak si ušlehejte šlehačku (nemusí být úplně tuhá, stačí hustota podobná žloutkové směsi) a opatrně po kouskách ji zašlehejte do vychladlé žloutkové směsi. Tu pak rozdělte do hezkých širších skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit do chladničky. Před podáváním na pěnu kápněte trochu medu a ozdobte ji ovocem, lístkem meduňky nebo máty a podávejte.
Tip: Pokud použijete ovoce krájené na kousky, smíchejte ho v misce s medem a pak ho rozdělte na poháry.
Zdroj: Citronová pěna s medovým ovocem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky [On-line 21.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář