reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Citronová pěna s medovým ovocem

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • šťáva ze dvou menších citronů
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • Na ozdobu:
  • drobné barevné sezónní ovoce, větší kusy pokrájené
  • 1 lžíce medu
  • hrst malých lístků meduňky nebo máty
  • strouhaná kůra z bio citronu na ozdobu

V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem. Pak do směsi vmíchejte citronovou kůru a šťávu, misku postavte do většího hrnce s troškou horké vody a šlehejte, dokud žloutky nezhoustnou – voda v lázni by se neměla prudce vařit, jinak se vám vajíčka srazí. Postupujte tedy pomalu a na mírném plameni, bude to trvat kolem deseti minut (začínejte opatrně na mírném plameni – když budete pěnu dělat potřetí, budete už mazák a budete vědět, co si můžete dovolit – pak to půjde rychleji). Když uvidíte, že se vám vytvořil hebký krém, máte hotovo. Pak misku vyndejte z vodní lázně a ještě občas prošlehejte, než směs zchladne. Bude pak ještě o něco pevnější.

Pak si ušlehejte šlehačku (nemusí být úplně tuhá, stačí hustota podobná žloutkové směsi) a opatrně po kouskách ji zašlehejte do vychladlé žloutkové směsi. Tu pak rozdělte do hezkých širších skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit do chladničky. Před podáváním na pěnu kápněte trochu medu a ozdobte ji ovocem, lístkem meduňky nebo máty a podávejte.

Tip: Pokud použijete ovoce krájené na kousky, smíchejte ho v misce s medem a pak ho rozdělte na poháry.

Zdroj: Citronová pěna s medovým ovocem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky   [On-line 21.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.