Ingredience
na čokoládovou pěnu:
- kvalitní čokoláda 200 g
- bílky ze tří vajec 1 dávka
- cukr krupice 50 g
- vejce 2 kusy
- hl. mouka 250 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- mléko 5 lžic
- čokoláda (60 % kakaa) 1 balení
- jedlá soda (dle potřeby) 1 dávka
Na čokoládovou pěnu nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh, až je lesklý. V jiné míse ušlehejte smetanu. K čokoládě vmíchejte dvě lžíce sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak směs přelijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Zlehka vmíchejte také šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte do šálků a dejte aspoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Ozdobte zbylou čokoládou. Na čokoládové muffiny si předehřejte troubu na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Nakonec přidejte mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promíchejte. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct.
Zdroj: Čokoládová pěna, muffin; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladova-pena-muffin [On-line 17.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář