Suroviny
Čokoládový dort:
- čokoláda (60 % kakaa) 200 g
- máslo 200 g
- instatní káva 1 lžíce
- hladká mouka 170 g
- jedlá soda 1/4 lžičky
- třtinový cukr 200 g
- cukr krupice 200 g
- kakao 25 g
- vejce 3 ks
- podmáslí 75 ml
- čokoládové hoblinky
Poleva:
- čokoláda (60 % kakaa) 200 g
- smetana ke šlehání 280 ml
- cukr 2 lžíce
Zmrzlina:
- vejce 4 ks
- vanilkový cukr 120 g
- smetana ke šlehání 300 ml
Čokoládový dort: dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, strany vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 150°C. Čokoládu, máslo a kávu rozpuštěnou ve 120ml vody dáme do kastrůlku a prohříváme, než se máslo rozpustí, ne však moc, nesmí se to vařit! Promícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao. Zvlášť vejce a podmáslí. Rozpuštěnou čokoládu, a vaječnou směs promícháme s moukou, vlijeme do formy a pečeme hodinu a půl. Vychladlý korpus rozřízneme na tři díly.
V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelejeme tím čokoládu a rozmícháme. Trochou polevy spojíme korpus a zbytkem přelejeme dort, pomůžeme si stěrkou. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Všechny suroviny na zmrzlinu dobře spojíme a necháme zmrazit. Kromě vanilkového cukru můžeme přidat pro zvýraznění chuti i pár kapek vanilkové esence.
Zdroj: Čokoládový dort, domácí vanilková zmrzlina; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-dort-domaci-vanilkova-zmrzlina [On-line 27.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář